Kurkuma

A kurkumin és a gyulladáscsökkentés

A kurkumint, azaz a kurkuma gyökeréből készített kivonatot ígéretes hatóanyagnak tartják a gyulladásos betegségek kezelésében. De vajon miben rejlik sokrétű hatásának titka?

111194 kurkuma 600 4

A kurkumint a kurkuma 2-5% mennyiségben tartalmazza. Ez a hatóanyag zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes használni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásához.

A gyulladásellenes hatásának egyik titka, hogy gátolja az NF-kappaB hatását, amely a gyulladáskeltő anyagokat, a sejtosztódást, és a sejt élettartamot meghatározó gének aktivitását képes gátolni. Az UV sugárzás, a szabad gyökök, a sejtszintű oxigénhiány (pl. dohányzás esetén), a fertőzések mind az NF-kappaB termelődésének serkentésén keresztül fokozzák a gyulladásos folyamatokat. A kurkumin gyulladásgátló hatásának az egyik fő tényezője tehát az NF-kappaB gátlása.

A kurkumin hatása gyulladásos betegségekben

Cukorbetegségben csökkentheti a vércukorszintet, de nem ezért érdemes szedni, hanem a cukorbetegségben jellemző gyulladásos szövődmények ellen. (Shehzad és mtsi., 2013).

Depresszióban régóta feltételezték, hogy a kurkumin hatásos, ugyanis a depresszió gyulladásos természetű betegség (Szendi, 2011).

A szív és érrendszeri megbetegedés gyulladásos betegség, s ennek megelőzésében és kezelésében nagy szerepe lehet a kurkuminnak, mint gyulladáscsökkentőnek. (Shehzad és mtsi., 2013).

A kurkumin gyulladásgátló hatásán keresztül védő- és lassító hatást gyakorolhat az Alzheimer és Parkinson betegségekben. (Shehzad és mtsi., 2013).

Különböző kutatások vizsgálták a kurkumin hatását ízületi gyulladásra. Egy nyolc hónapos vizsgálatban például a lépcsőző gépen nyújtott teljesítmény háromszorosára nőtt, a gyulladásfaktorok szintje jelentőse csökkent, akárcsak a fájdalomcsillapítók szedése (Gupta és mtsi., 2012).

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatásának egyik titka tehát, hogy nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan meggátolhatja a szervezetben kiinduló gyulladásos folyamatokat.
Azonban a kurkumin számos előnye ellenére egy zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Rendkívül sok kurkuma termék van a piacon, amely tartalmaz felszívódást elősegítő hatóanyagok mint például a piperint, amely irritálhatja a beleket és elősegíti a toxinok és más mérgek felszívódását. A Vitávárnál kapható Kurkuma kapszula azonban olyan eljárással készült, mellyel a 'curcumin' vízoldékonnyá válik.
A vízoldékony curcumin olyan kivonat, amely pH optimalizált, maximális biológiai felszívódással és hatékonysággal bír, nem okoz bélrendszeri irritációt.
A modern technológiának hála tehát kapszuláink hatóanyagának felszívódása a lehető legjobb.


A cikk csupán tájékoztató jellegű. A cikkben szereplő állítások klinikai tesztek tárgyai, így nem bizonyítottak, azonban a jövőben nagy eséllyel megerősíthetik őket. Bármilyen kurkuma termék használata előtt értekezzen orvosával. Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Figyelmeztetés: Vérhígító szedése esetén konzultáljon orvosával! Epeköves betegeknek és terhes kismamáknak a kurkuma fogyasztása nem javasolt.

Megrendelem a kurkuma kapszulát!

 

Források, tanulmányok a kurkumin hatásáról:

• Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait

Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275

• Berger A. Th1 and Th2 responses: what are they? BMJ. 2000 Aug 12;321(7258):424.

• Kim DH, Phillips JF, Lockey RF.Oral curcumin supplementation in patients with

atopic asthma. Allergy Rhinol (Providence). 2011 Apr;2(2):e51-3.

• Ng TP, Niti M, Yap KB, Tan WC. Curcumins-rich curry diet and pulmonary function

in Asian older adults. PLoS One. 2012;7(12):e51753.

• Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi

CB. Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized

Controlled Trial. Phytother Res. 2013 Jul 6.

• Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases. Biofactors. 2013

Jan-Feb;39(1):69-77.

• Szendi G: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa, Budapest, 2011.

• Wilken R, Veena MS, Wang MB, Srivatsan ES. Curcumin: A review of anti-cancer

properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma. Mol

Cancer. 2011 Feb 7;10:12. doi: 10.1186/1476-4598-10-12.

• Xie L, Li XK, Takahara S. Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple

sclerosis. Int Immunopharmacol. 2011 Mar;11(3):323-30.

Forrás:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/kurkumin-kurkuma-szerteagazo-hatasa.htm