Kurkuma

Mi a különbség a különböző kurkuma termékeke között?


A kurkuma fűszernövény manapság nagyon felkapott téma az ízületi problémák, gyulladások és különféle mozgásszervi panaszok kapcsán.  Vásárlás előtt célszerű összehasonlítani egyes termékek kapszulánkénti kurkumin hatóanyag mennyiségét. Tehát nem a kapszulázott kurkuma mennyisége a lényeges, hanem a hatóanyag, a kurkumin tartalom. A különféle termékekben lévő kurkuma őrlemények kurkumin hatóanyag tartalma nagyon változó.

Felszívódás

key visual5A kurkumin szájon át történő adagolása során kis mennyiségben mutatható ki a vérben, ami azt jelzi, hogy rosszul szívódik fel a béltraktusból.
A szájon át bevehető kurkuminnak – számos előnyös hatása ellenére – nem jó a felszívódási hatékonysága. Az emésztőrendszerből kevés kurkumin szívódik fel és jut a vérbe.

A sima kurkumin tehát nem oldódik vízben, így nagy mennyiségben kell fogyasztani, mert csak 2%ban szívódik fel a vékonybélben. Rendkívül sok kurkuma termék van a piacon, amely tartalmaz felszívódást elősegítő hatóanyagok mint például a piperint, amely irritálhatja a beleket és elősegíti a toxinok és más mérgek felszívódását.  A Vitávárnál kapható Kurkuma kapszula azonban olyan eljárással készült, mellyel a 'curcumin' vízoldékonnyá válik.

A vízoldékony curcumin olyan kivonat, amely pH optimalizált, maximális biológiai felszívódással és hatékonysággal bír, nem okoz bélrendszeri irritációt.
A modern technológiának hála tehát kapszuláink hatóanyagának felszívódása a lehető legjobb.

A kurkumin számos előnye

  • emésztést elősegítheti
  • baktérium-, gomba- és vírusellenes, antioxidáns hatása lehet
  • májvédő hatása lehet
  • gyulladáscsökkentő hatása lehet
  • gátolhatja a szürkehályog kialakulását
  • jótékonyan hathat a cukorbetegségre
  • ezen kívül számottevő tényező lehet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az Alzheimer kór és a Parkinson kór elleni védelemben.

Kurkumás termékeinket megtalálod Webáruházunkban!


Források, tanulmányok:

Szendrei Kálmán, Csupor Dezső: Gyógynövénytár Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz 2009
Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275
Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases.
Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77.
Xie L, Li XK, Takahara S. Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis.
Int Immunopharmacol. 2011 Mar;11(3):323-30.
Wilken R, Veena MS, Wang MB, Srivatsan ES. Curcumin: A review of anti-cancer properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma.
Mol Cancer. 2011 Feb 7;10:12. doi: 10.1186/1476-4598-10-12.

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-kurkuma.html