Kurkuma

Óvatosan a kurkumával!

kurkuma készítmény

A kurkuma jellegzetes gyógynövény a keleti kultúrákban. Évezredek óta használják gyógyításra, ám nem mindegy, hogyan. Minden kurkumát tartalmazó készítménynek tájékoztatni kellene fogyasztóját a kurkuma esetleges mellékhatásairól.

Mostanában gyakran találkozni kurkumát reklámozó anyagokkal, melyek a termék rendkívül sokoldalú, jótékony hatásait mutatják be. A gyógynövény kétségtelenül jó hatással van a gyomorműködésre, használható fájdalomcsillapításra, és ízületi gyulladásokra. Nem utolsó sorban onkológiai kezelések kiegészítésére is alkalmas.
Ritkán olvashatunk azonban arról, hogy a véralvadásgátló gyógyszert szedőknél a kurkuma kapszula fokozhatja a vérzések kockázatát. Ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, mindenképp kérje ki szakember véleményét. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a tények is  hangsúlyozva legyenek, ezért részletesn összeszedtük az orvosok által javasolt tudnivalókat.
A Syncum vagy Warfarin tablettát szedők tudják, hogy oda kell figyelniük a K vitamin tartalmú ételek fogyasztására. De azzal már kevésbé törődnek, hogy 2-3 napon belül ellenőrizniük kell az INR értéküket. Főleg, amikor az egyéb betegségükre szednek gyógyszereket, azok adagját megváltoztatják, vagy amikor új gyógyszert kapnak. Legtöbbször azonban nem is gondolnak a gyógynövények, táplálék kiegészítők lehetséges veszélyeire. Forgalomba hozott Kurkuma kapszuláinkat modern technológiai eljárásnak köszönhetően vízben oldódik, így a lehető legjobb a biológiai hasznosulása. Az aktív hatóanyag  mennyiségének növelése érdekében a kurkuma gyökeréből készített kivonatot tartalmaz. Hatékony és természetes gyulladáscsökkentőként és antioxidánsként is ajánljuk. Ám körültekintő kurkuma forgalmazóként az is fontos számunkra, hogy mindenki tisztában legyen a készítmény ellenjavallataival:
  • Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél a kurkuma kapszula fokozhatja a vérzések kockázatát.
  • Epehajtóhatása miatt epeköves betegeknek a kurkuma nem javasolt.
  • Terhes nők nem szedhetnek kurkuma kapszulát az esetleges méhösszehúzó hatása miatt.
Fenti példák arra tanítanak bennünket, hogy a gyógynövényeknek hatásuk mellett mellékhatásuk is lehet, de ezek sok esetben nem, vagy nem eléggé ismertek. A figyelmeztető jelzéseket mindig komolyan kell venni!

vissza megrendelem