Kurkuma

Mi a curcumin titka?

 

kurkuma

A curcumint a kurkuma 2-5%-os mennyiségben tartalmazza, tehát az alábbi összefoglaló a kivonat hatásaira és nem a fűszernövényre vonatkozik. Zsírban jól oldódik, ezért zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának. Mindazonáltal nem elhanyagolható, hogy ezúton is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez.


A rák és gyulladás ellenes hatásának egyik titka, hogy gátolja azoknak az anyagoknak a hatását, melyek a sejtosztódást, és a sejt élettartamát meghatározó gének aktivitását csökkentik. Az UV sugárzás, a szabad gyökök, a sejtszintű oxigénhiány (pl. dohányzás esetén), a fertőzések mind fokozzák a gyulladásos és tumorserkentő folyamatokat.

A gyulladáscsökkentő hatás egy másik oka, hogy a curcumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrög képződést okozó tromboxán termelődését is. Omega-6 akkor is kerül a szervezetünkbe, ha teljes mértékben kerüljük a növényi olajokat, hiszen az állati zsírokban található omega-6.

A curcumin rákellenes hatását már számos ráktípuson vizsgálták (fej és nyakrák, mellrák, prosztatarák, melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák, stb. ). A curcumin rengeteg olyan folyamatot szabályoz, amely a rákos sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatos. A curcumin részt vesz a sejtek elhalásának szabályozásában. Mint ismert, a ráksejteknél a sejtelhalás felfüggesztődik. Serkenti az un. autofágiát, azaz azt a folyamatot, melynek során a sejt megsemmisíti önmagát.

A különféle rákos megbetegedések gyakorisága az USA-ban (és az ezzel nagyságrendileg megegyező arányokat mutató fejlett országokban) ráktípusonként 10-20-szor nagyobb, mint Indiában és más ázsiai országban. A prosztatarák 23-szor, a melanoma 14-szer, a vastag és végbélrák 10-szer, a tüdőrák 12-szer, a mellrák 5-ször, a veserák pedig 10-szer gyakoribb. Ennek egyik okát abban látják, hogy Indiában az emberek naponta átlagosan 30 mg curcumint fogyasztanak.

Nézze meg termékeinket webáruházunkban!